بررسی اختلاف بیماری‌زایی جدایه‌های Phytophthora capsici عامل پوسیدگی ریشه و ساقه فلفل جمع‌آوری شده از منطقه ورامین- پیشوا استان تهران

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین –پیشوا، ورامین، ایران

2 استادیار بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران

3 دانشجوی سابق دکتری، گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین –پیشوا، ورامین، ایران

چکیده

شبه قارچ عامل بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه فلفل  Phytophthora capsiciیکی از مخرب‌ترین عوامل کاهنده عملکرد گیاه فلفل در مناطق تحت کشت این محصول در دنیا می‌باشد. این بیمار­گر می­تواند در تمام مراحل رشدی به ریشه­ها و طوقه گیاه حمله کند و سبب پژمردگی یا مرگ گیاه گردد. در این تحقیق، جدایه­های شبه قارچ بیمار­گر از مزارع و گلخانه­های فلفل مناطق مختلف شهرستان ورامین از گیاهان بیمار دارای علائم مرگ گیاهچه، پوسیدگی ریشه و طوقه و بوته‌میری جمع­آوری شد. نمونه‌ها پس از شستشو و ضدعفونی سطحی، در محیط کشت نیمه انتخابی (CMA+ PARPH) کشت گردیدند. تشخیص گونه‌ بر اساس خصوصیات مورفولوژیک و کلید­های شناسایی اروین وریبیرو (1996) انجام گرفت. بیماری‌زایی گونه‌ها روی گیاهان میزبان مربوطه به اثبات رسید و تفاوت بیماری­زایی جدایه پس از مایه­زنی روی فلفل رقمPlato  تعیین گردید. بر اساس نتایج به­دسـت آمده از کل نمونه‌بـرداری‌ها از مناطـق مختلف، جمعاً 10 جدایـه خالص P. capsici به­دست آمد. جدایه Ph-pi-51 جمع­آوری شده از روی فلفل از منطقه پیشوا با شاخص شدت بیماری 6/91 درصد در گروه آماری a با بیش­ترین میزان بیماری­زایی به­عنوان قوی­ترین بیمار­گر قرار گرفت. به ترتیب، جدایه کریم آباد Ph-ka-21، با شاخص شدت بیماری6/88 در گروه آماری ab با بیشترین بیماری­زایی بعد از جدایه پیشوا بوده است و همچنین جدایه­های  Ph-ta-16و Ph-dv-44 با شاخص شدت بیماری 8/48 و3/33 کم­ترین میزان بیماری­زایی روی فلفل داشته است و در گروه بیمار­گر­های با بیماری­زایی ضعیف قرار گرفتند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigating the pathogenic differences Phytophthora capsici isolates, the cause of root rot and pepper stems collected from Varamin-Pishva region

نویسندگان [English]

  • Mohammad Ghasemi 1
  • Dariush Shahriari 2
  • somayeh Farahani 3
1 Former MSc. Student, Department of Plant Pathology, College of Agriculture, Varamin-Pishva Branch, Islamic Azad University, Varamin, Iran.
2 Assistant Professor, Plant Protection Research Department, Tehran Agricultural and Natural Resources Research and Education, Varamin, Iran
3 Former PhD Student, Department of Plant Pathology, College of Agriculture, Varamin-Pishva Branch, Islamic Azad University, Varamin, Iran
چکیده [English]

Phytophthora capsici, is one of the most destructive factors of pepper crown and root rot in pepper cultivation regions across the world. This pathogen attacks the roots and crown of the plant at all growth stages and causes the wilt or death of the plant. In this study, fungus isolates collected from the pepper fields and greenhouses in different regions of Varamin and plants with symptoms of damping-off, root and crown rot. Samples were cultivated in semi-selective Phytophthora culture medium (CMA + PARPH) after washing and disinfection. Cultivars were identified on morphological characteristics and identification keys of Erwin Verbieru (1996). The pathogenicity of the species was demonstrated on host plants and the isolate pathogenicity was determined after inoculation on Plato sensitive cultivar by Golsir et al. methods. According to results from all sampling from different regions, a total of 10 pure P. capsici isolates were obtained. The Ph-pi-51 isolate collected from pepper from Pishva region with a disease severity index of 91.6% was in the statistical group “a” with the highest rate of pathogenesis as the most destructive pathogen. Karimabad Ph-ka-21 isolate, with a disease severity index of 88.6 in the ab statistical group, was the most pathogenic after the first isolate. Also the Ph-ta-16 and Ph-dv-44 isolates with the disease severity index of 48.8 and 33.3 had the lowest rates of disease on pepper and were included in the group of isolates with low pathogenicity.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Pepper
  • Phytophthora capsici
  • isolate
  • pathogenicity