کاربرد عصاره‌های گیاهی علیه بیمارگر‌های گیاهی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری بیماری‌شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا، ورامین، تهران

2 فوق دکتری بیماری‌شناسی گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

استفاده از مواد شیمیایی یکی از موثر­ترین، سریع­ترین و در دسترس­ترین راه­های کنترل بیماری­های گیاهی است. اما به علت آلودگی­های زیست محیطی آن­ها و همچنین به مخاطره انداختن سلامت انسان­ها و ایجاد مقاومت در عوامل بیماری­زا، محققان به دنبال روش­های جایگزین برای کنترل بیماری­های گیاهی هستند. در حال حاضر استفـاده از عصاره­های گیاهی به عنوان یکی از روش­های نوین کنترل بیماری­های گیاهی مطرح است. این مواد دارای منشأ طبیعی هستند که باعث آلودگی محیط زیست نمی­شوند و تاکنون هیچ­گونه مقاومت میکروبی در مقابل عصاره­های گیاهی گزارش نشده است. این ترکیبات پتانسیل بالایی برای استفاده در برنامه مدیریت تلفیقی بیماری­ها دارند و با توجه به مشکلات موجود در کاربرد قارچکش­ها، مطالعه و تحقیق در مورد روش­های جدید، مطمئن و کم هزینه برای کنترل و مدیریت بیماری­های گیاهی یک ضرورت است. عصاره­های گیاهی علیه عوامل مختلف بیماری­زای گیاهی مانند عوامل قارچی، باکتریایی و نماتدی استفاده شده است و نتایج موفقیت­آمیزی از کاربرد آن­ها ارائه شده است. در این مقاله، مروری بر کاربرد­های عصاره­های گیاهی متنوع علیه عوامل بیماری­زای مختلف گیاهی و نتایج حاصل از کاربرد آن­ها انجام شده است. 

کلیدواژه‌ها